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CPG Sec. 398.425 Override of
Positive Beam Limitation - 21 CFR
1020.31(g)(5)

BACKGROUND:

On November 21, 1973, the Center for Devices and Radiological Health (CDRH) issued an
advisory opinion which stated that Positive Beam Limitation (PBL) can be overridden only at
Source to Image Receptor Distances (SID's) for which PBL is provided, and operation of the
override switch must still prevent x-ray production at any SID where PBL is not provided. However,
questions have been raised as to whether this policy should apply when an override switch is
provided only for system failure. Because PBL system failures often involve the SID sensing
mechanism, it is reasonable for an override switch for PBL system failure to totally disconnect the
PBL logic system, providing totally manual collimator operation at all SID's, including those where
PBL does not exist. This opinion is contrary to the CDRH's advisory opinion of November 21, 1973.
In addition, after studying the designs of numerous PBL system manufacturers, the CDRH has
discovered that service switches are sometimes provided to override the PBL function during
repair of the PBL system. However, not all of these service switches have been captured key
switches as described in *Section 1020.31(g)(5).*

POLICY:

The CDRH believes that in the event of PBL system failure, it is important to keep the x-ray system
operational until it can be repaired. Therefore, it is consistent with the intent of the Regulations for
any override switch provided only for use by the serviceman or for any override key provided for
PBL system failure, to allow totally manual collimator operation at all SID's including those where
PBL is not provided. Any service switch which has a capability of overriding the PBL and whichis
readily available to the operator, must be a captured key switch as described in *Section
1020.31(g)(5).* Any service switch that is normally inaccessible to the operator does not require a
key.

The Regulations also provide for an additional override capability to perform special procedures. If
such an override capability is provided, it shall only override the PBL function at those SID's where
PBL is provided. A captured key switch is required for all override switches that are readily
accessible to the operator.
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